Разширените вени – лечение благодарение на кинезитерапия

kinesitherapy

От разширени вени стандартно страдат мъже и жени, чиито работи са обвързани с по-дълго стоене в изправено положение – такива са продавачи, аптекари, бармани, фризьори и други. През времето на бременността също могат да се получат разширени вени – поради статичното обременяване. Какво точно представляват всъщност? Вените са кръвоносни съдове, които отвеждат кръвта от капилярите отново към сърцето. Влошават се предимно венозните съдове в краката. Най-често по вътрешната част на бедрата и подбедрицата. Разширени вени се казват още и варици.Заради недостатъчност на клапите на вените, задържането на кръвта става по-дълго, образува се застой на вените – те се преизпълват, втърдяват се, появява се тежест, умора, отоци около глезените и болка при вървене. Както с конвенционална медицина е възможно да си помогнем и с кинезитерапия.Кинезитерапията е лекуване благодарение на движение. Тя спомага за:

-общо тонизиране на тялото и мускулатурата
-нормализиране на цялостното кръвообращение
-ускоряване на венозния кръвоток и премахването на застоя във вените
-предпазване на венозните стени от преразтягане и погубване на еластичност
-отстраняване на тромбоемболични усложнения и създаване на процес на възпаление
-редуциране на болковите симптоми и нормализиране на способността на крайниците

Удобно за страдащите от разширени вени е да упражняват бягане, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с велоергометър.

Противопоказни са: тренировка с тежести, застояване прав, усилия със задържане на дишането.

Кинезитерапията включва дейности, които започват от малки към по-големи стави. Първо тренираме малките стави. Примерно дейности със завъртане на глезените, малко след това преминаваме към по-големите стави – колянна става – сгъване и разгъване на коляното, тазобедрена става – примерно от тилен полулег (с повдигната горна част на тялото) се повдига крак нависоко и се връща в изходна позиция. Включват се и общоразвиващи тренировки – за цялото тяло.

Упражненията е хубаво да се вършат от най-различни стартови положения.
Необходимо е да се изменя и височината , на която е стъпил другия крак – извършва се упражнението със сложени една или две възглавници под него, след това възглавниците се премахват и се прави същото упражнение без тях.

За стандартната профилактика на разширени вени горещо се препоръчва сутрин преди да станете да си обуете ластични чорапи.Те не бива да се задържат дълго време, защото това води до намаляване тонуса на мускулатурата на долни крайници.
Необходимо е да избягаме от мързеливия начин на живот.Необходимо е да сме по-активни – да не се застояваме много често пред телевизора и компютъра. Разходката винаги е незаменима и носи много повече удоволствие от един виртуален свят!

Разгледайте сайта ни: https://pbioc.com/bg/therapy/manual-therapy/

Comments are closed.


swiss replica watches uk
rolex replica watches